80% van de volwassenen met ADHD ervaart een probleem met slaap en 42% hiervan voelt zich overdag slaperig. Ook kinderen hebben meer dan gemiddeld moeite om in slaap te komen en zijn overdag niet uitgerust.
Mensen met ADHD hebben een ander 24-uurs ritme (het zogenaamde circadiaans ritme). Normaal gesproken ligt dit op 24,3 uur. Bij mensen met ADHD ligt dit op 24,7 uur. Hierdoor zijn mensen met ADHD vaak overdag vermoeid, bloeien zij op in de avond en gaan ze daardoor te laat naar bed. Feitelijk gaan alle processen te laat uit én ook te laat weer aan.
In de wetenschap wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar bovenstaand fenomeen. ADHD zou een circadiane stoornis, of met andere woorden, een stoornis in het 24-uurs ritme kunnen zijn. De vraag die hierin centraal staat, wat is de kip en wat is het ei? Beinvloed ADHD de slaap, beïnvloed slaap de ADHD of is het een combinatie van beide?
Ontregeling slaapritme
ADHD gaat vaak gepaard met een ontregeling van het slaapritme (ook wel Sleep-Phase Syndroom oftewel DSPS genoemd). De biologische klok loopt niet gelijk met het patroon van ’s ochtends opstaan en ’s avonds gaan slapen. Mensen met ADHD vallen vaak pas laat in slaap en vinden het daarom moeilijk om op tijd op te staan. Een normale werk- of schooldag begint dan eigenlijk ‘te vroeg’, omdat je te weinig slaapuren hebt gehad. Zou iemand met ADHD zelf de slaaptijd kunnen bepalen, zou deze misschien tussen 04.00 uur ’s nachts en 12.00 uur ’s middags liggen. Echter, dan wordt het daglicht gemist waarmee de biologische klok gelijk wordt gezet. De klok van iemand met ADHD loop uit de pas. Als je laat opstaat mis je een deel van het zonlicht dat overdag schijnt. Dit daglicht zorgt voor de aanmaak van melatonine die op zijn beurt ervoor zorgt dat je ’s avonds slaperig wordt. Een tekort hieraan kan dus voor slaapproblemen zorgen. Een tekort aan slaap kan behalve vermoeidheid ook leiden tot prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en aandachtsproblemen. Symptomen die ook kenmerkend zijn voor personen met ADHD.
Herken je een aantal van deze klachten?
- vermoeidheid
- prikkelbaar
- stemmingswisselingen
- aandachtsproblemen / snel afgeleid
Slaapoefentherapie helpt
Denk je dat je op het gebied van slapen een steuntje in de rug kan gebruiken? Slaapoefentherapie pakt de slaapproblemen op een gedragsmatige manier aan. Deze aanpak is voor zowel volwassenen als voor kinderen geschikt. Wij geven gestructureerd en duidelijke adviezen. Wij werken praktijk gericht aan de dagelijks terugkerende problemen zoals je die aan ons aangegeven hebt. Wij geven inzicht in de vicieuze cirkels die ontstaan bij ADHD en slaapproblemen. Wij geven inzicht in je eigen handelen.
Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat jij je beter uitgerust voelt, vrolijker bent met een betere focus op de dagelijkse dingen.
Meer weten?
Bel en maak een afspraak. Klik hier voor contactgegevens van een oefentherapeut bij jou in de buurt.
Klik hier om de infographic van Monique van Rooyen te downloaden als pdf-versie.